Rol PwC bij miljardenfraude Satyam

Date: 12-01-2009
Source: Accountancy nieuws

'Zoals Enron & Worldcom ervoor gezorgd hebben dat de Big Five gereduceerd werden tot de Big Four, zo zouden de Big Four in India wel eens gereduceerd kunnen worden tot de ‘Big 3’. Die uitspraak wordt gedaan in The Economic Times of India, naar aanleiding van het grote boekhoudschandaal bij Satyam, het vierde grootste outsourcingsbedrijf van India.

Woensdag gaf medeoprichter en bestuursvoorzitter van Satyam, R. Raju, in een brief aan de rest van het bestuur toe dat zijn bedrijf met de cijfers heeft gesjoemeld. Raju trad na deze bekendmaking af, net als zijn broer, Rama Raju, die eveneens een hoge functie bekleedde. De topman van Satyam zette jarenlang voor honderden miljoenen euro's op de balans die er in werkelijkheid niet waren.

Toezicht

‘Dit is een van de grootste boekhoudschandalen die India ooit heeft gezien’, aldus Vidhya Sampath, directeur van het Europa-India Instituut van de universiteit Nyenrode. ‘De Indiase ICT-sector lijdt imagoschade, maar ook de merknaam India.’ Volgens Sampath voldoet het toezicht op bedrijven in India aan internationale maatstaven. Toch is er volgens Sampath een patroon: ‘Satyam is een typisch geval van een familiebedrijf dat sneller groeide dan het interne toezicht kon bijhouden.’ Vraagtekens zijn er bij de werkzaamheden door controlerend accountant van Satyam, PricewaterhouseCoopers.

Straffen

Het Institute of Chartered Accountants in India (ICAI) meldt vandaag voorstander te zijn van strenge straffen in het geval blijkt dat PwC cruciale steken heeft laten vallen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan levenslange schorsing uit het beroep van de bij deze zaak betrokken accountants. Dit meldt het betreffende persbericht uit The Economic Times. Inmiddels ingezet onderzoek moet snel duidelijkheid creëren. Gedupeerde Amerikaanse beleggers zijn inmiddels bezig een claim voor te bereiden tegen Satyam, en mogelijk ook tegen PwC. Zij eisen compensatie voor de $2 miljard die verloren ging ten gevolg van de fraude.