ICT Consultancy

ICT consultancy, of IT consulting, richt zich op het adviseren van klanten op het gebied van informatie-technologie (IT) en informatiecommunicatie technologie (ICT). ICT consultancy is het grootste segment binnen consulting - het vertegenwoordigd tussen 50% - 55% van de totale consultancy markt. ICT consultancy omvat zowel advies- als implementatie diensten. Hieronder vind je een overzicht van een aantal van de grotere disciplines binnen ICT consultancy.

IT strategie

ICT is zo belangrijk geworden dat praktisch iedere organisatie een aparte strategie opstelt voor IT. Aangezien IT een secundair proces is, is het essentieel dat IT de primaire processen optimaal tot dienst is. Daarom moet een IT strategie in lijn zijn met de business strategie. IT consultants adviseren dan ook vaak bedrijven als het gaat om de IT lijn uit te stippelen en het managen van het IT project portfolio.

Systeem integratie

Systeem integratie wordt gedefinieerd als “het samenvoegen van subsystemen tot één systeem, en ervoor zorgen dat alle subsystemen daadwerkelijk werken als één systeem”. Voor een IT infrastructuur is het belangrijk om iedere twee tot drie jaar een systeem integratie te doen voor een effectief onderhoud van IT. Systeem integratie wordt vaak gedaan na een fusie of overname, een IT vervanging cyclus, of het maakt deel uit van de normale activiteiten van ieder IT project.

IT outsourcing

IT outsourcing staat voor het uitbesteden van (delen van) de IT bedrijfsprocessen. Als het wordt uitbesteed aan een bedrijf in een ander land, wordt het vaak ook IT offshore outsourcing genoemd. De voornaamste redenen voor IT outsourcing zijn toenemende beheercomplexiteit en verlaging van de kosten. Zulke transformaties zijn grote projecten and behoeven specifieke expertise, waardoor vaak IT consultants worden ingehuurd.

Applicatie Ontwikkeling

Applicatie ontwikkeling heeft betrekking tot IT systemen die voor een klant worden gebouwd. Aangezien iedere klant altijd op de één of andere manier verschilt met een andere klant, zullen IT specialisten standaard oplossingen moeten modificeren of op maat gesneden IT systeem moeten creëren.

Enterprise Resource Planning Implementaties

Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is, simpel gezegd, een systeem dat alle facetten van een bedrijf integreert waaronder: Sales, Marketing, R&D, Planning, Productie, Logistiek, Financiën, en Human Resources. De meest bekende ERP systemen zijn SAP en Oracle. Het implementeren van ERP systemen wordt bijna altijd gedaan door IT consultants omdat het specialistische kennis en een grote hoeveelheid resources vereist.

ICT consultancy vs. ICT dienstverlening 

Een belangrijk aspect bij ICT consulting is dat de adviesdiensten niet-herhaalbaar zijn. Zo behoren diensten zoals outsourcing van de IT-functie en onderhoud van de IT infrastructuur niet tot de ICT consultancy markt - zulke diensten worden gezien als ICT dienstverlening i.p.v. consultancy. In de praktijk is er een aanzienlijk grijs gebied tussen de twee doordat ICT bureaus beide diensten aanbieden.

 

 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353