Ben ik een consultant?

De centrale vraag is: “Ben ik eigenlijk wel geschikt om consultant te worden?" Een goede consultant dient namelijk aan behoorlijk wat eisen te voldoen om zichzelf te kunnen bewijzen in de sector.

Teamplayer

Adviesbureau hebben weinig aan egocentrisch denkende mensen. Vaak komen er duizenden sollicitaties binnen waarin mensen zichzelf de hemel in prijzen met hun prestaties. Natuurlijk zeggen die prestaties een hoop over wat iemand in zijn mars heeft. Echter, aangezien veel opdrachten in multidisciplinair teamverband worden opgelost zul jij samen met je collega’s ingewikkelde opdrachten tot een succes moeten maken. Ben jij zo’n teamplayer?

Ondernemend

Verder dien je over een sterk probleemoplossend vermogen te beschikken. Consultancy is niet meer wat het geweest is. Globalisering en de technologische vooruitgang hebben de probleemstellingen de laatste jaren een stuk complexer gemaakt. Kennis van de branche waarin je werkt moet dus altijd up-to-date zijn. Je zult de nodige tijd in kennisverwerving moeten steken om optimaal te kunnen presteren. Reken er dus maar op dat je werktijden erg wisselend kunnen zijn en in sommige gevallen erg lang. Dat vergt behoorlijk wat eigen initiatief van de consultant. Ben jij zo ondernemend en initiatiefrijk?

Klantgericht 

Het belangrijkste voor een consultancybedrijf zijn haar klanten. Je zult zowel nationaal als ook internationaal met tal van verschillende mensen te maken krijgen. Jouw doel is om vruchtbare relaties met deze mensen te creëren, waardoor opdrachten ook een vervolg krijgen. Kun jij uitstekende klantenrelaties tot stand brengen?

Hoger opgeleid 

Tot slot dien je te beschikken over een afgeronde studie op HBO of WO niveau. Of je nou natuurkunde, economie, rechten, psychologie, wiskunde of biologie hebt gestudeerd: de achtergrond van die studie maakt niet zo gek veel uit. Het gaat erom dat je op academisch denkniveau kunt ageren en je passie voor consultancy kunt omzetten in sterke resultaten. Ben jij die gedreven hoger opgeleide?

Overige belangrijke competenties 

Andere belangrijke competenties die een consultant moet bezitten zijn: analytische-,  communicatieve-, probleemoplossende-, presentatie- en leiderschaps-vaardigheden. Bezit jij ook al deze competenties?


En, ben je een potentiële consultant? Zo ja, dan resten er nog twee belangrijke vragen:

 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353