Adviesbranche scoort slecht op diversiteit

Date: 10-11-2008
Source: Personeelbeleid

Hoewel adviesbureaus organisaties adviseren om er een diverser personeelsbestand op na te houden, blijft de branche zelf sterk achter bij het Nederlandse gemiddelde. Dit blijkt uit een studie van Kennisnetwerk Diversiteit naar vijf prominente Nederlandse adviesbureaus.

Het onderzoek toont aan dat de etnische diversiteit bij de adviesbureaus lager is dan in andere branches. Ligt het aandeel van allochtonen bij internationale grote bedrijven gemiddeld op ruimvijf procent en bij ministeries op zeven procent, in de adviesbranche ligt dat aandeel op 1,8 procent. De studie toont overigens ook aan dat er een samenhang is tussen vrouwen en allochtonen op de werkvloer. Wat opvalt, is dat organisaties met het kleinste aantal vrouwen ook het kleinste aantal allochtonen in dienst heeft. Het omgekeerde geldt ook: des te meer vrouwen in dienst, des te meer allochtonen.

Wat verder opvalt, is dat hoe groter een bedrijf is, hoe minder vrouwen en allochtonen er werken. Diversiteit op het gebied van gender, de man-vrouwverhouding, ligt bij de adviesbureaus weer wel op het landelijke gemiddelde, al is deze nog niet optimaal. Uit de interviews met de betrokken p&o`ers blijkt echter dat er steeds meer vrouwen in deze branche werkzaam zijn en dat hun aandeel nog steeds toeneemt.

 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353