McKinsey: China zal sterk groeien in BPO

Date: 15-08-2008
Source: McKinsey Quarterly

China heeft de potentie om in 2015 jaarlijks voor 56 miljard dollar aan inkomsten te genereren uit de sector voor de offshoring en outsourcing van diensten. Dit blijkt uit een studie van McKinsey. Daarvoor is echter wel een agressieve strategie vereist die de sector verder ontwikkelt en het vereiste talent cultiveert.

Momenteel bezit China namelijk minder dan 10% van het globale marktaandeel in deze sector. China staat niet alleen voor een grote uitdaging, maar kan tegelijkertijd bogen op een aantal sterke punten. Een daarvan is het feit dat ruim 2 miljoen Chinezen Japans en Koreaans spreken. Investeren in deze mensen zou de nearshoring van IT- en BPO-diensten vanuit Japan en Korea een grote boost kunnen geven. China`s achilleshiel blijft echter het schrijnende gebrek aan mensen die de Engelse taal machtig zijn. En dat maakt de markt onaantrekkelijk voor Europese en Amerikaanse uitbesteders.

Een tweede sterke punt is China`s potentie om een regionale R&D-hub voor engineeringdiensten te worden. Vooral China`s ligging vlakbij de Aziatische producenten van halfgeleiders en consumentenelektronica, vormt een belangrijke usp. Waar helaas weer afbreuk aan wordt gedaan door China`s slechte reputatie op het gebied van bescherming van intellectueel eigendom.