KPMG riskeert beroepsverbod in Frankrijk

Date: 24-11-2008
Source: Het Financieele Dagblad

De Franse tak van accountants- en adviesbureau KPMG heeft een voorwaardelijk beroepsverbod van een jaar gekregen. Dat heeft het hooggerechtshof van de Franse accountancycommissie gisteren bepaald in een zaak rond boekhoudfraude bij winkelketen Marionnaud Parfumeries. De betrokken accountant van KPMG kreeg een voorwaardelijk beroepsverbod van drie jaar opgelegd.

De veroordeling betekent een zware straf voor het accountantsbureau. De voorwaardelijke straf heeft geen directe gevolgen voor KPMG, maar zou bij een nieuwe veroordeling kunnen leiden tot het staken van de boekhoudactiviteiten in Frankrijk. KPMG en de accountant vinden de veroordeling onterecht. Beide partijen gaan in beroep tegen de uitspraak, zo hebben ze laten weten.

De zaak draait om het vervalsen van de boekhouding van Marionnaud Parfumeries. In 2004 kwam naar buiten dat de keten van parfumzaken zijn financiële situatie al enkele jaren op rij te rooskleurig had voorgesteld. Er was gerommeld met voorraden en de bijdrage van toeleveranciers aan reclamecampagnes. Het bedrijf moest euro 93 mln afschrijven en de koers stortte in. Marionnaud Parfumeries werd kort daarop verkocht aan het conglomeraat Hutchison Whampoa, ook eigenaar van de Nederlandse ketens Kruidvat en Trekpleister.

KPMG kreeg vorig jaar voor zijn rol in de affaire een boete van euro 100.000 opgelegd van de Franse beurstoezichthouder AMF. De betrokken KPMG-accountant kreeg een boete van euro 40.000. De hoofdverdachten, bestuursvoorzitter Marcel Frydman en zijn zoon en mededirecteur Gérald Frydman, moesten bij elkaar opgeteld euro 1,5 mln betalen.

Het Franse openbaar ministerie vond de straf voor KPMG echter niet voldoende en spande een civiele zaak aan. Marcel en Gérald Frydman waren in juli in een strafzaak al schuldig bevonden aan het vervalsen van documenten. Bestuursvoorzitter Marcel Frydman werd daarbij veroordeeld tot een celstraf van anderhalf jaar en een boete van euro 300.000. Zijn zoon kreeg acht maanden cel.