IT-bedrijf Ordina grijpt rigoureus in

Date: 26-11-2008
Source: Het Financieele Dagblad

Automatiseerder Ordina, met op dit moment circa 5,300 werknemers in dienst, moet drastisch inkrimpen om de vraaguitval in de ICT-sector het hoofd te kunnen bieden. Bestuursvoorzitter Ronald Kasteel houdt niet alleen rekening met een grootschalige ingreep in zijn werknemersbestand, maar ook met de verkoop van kernonderdelen. Beide scenario's heeft hij vorige week gedeeld met zijn belangrijkste klanten, waaronder de directie van vermogensbeheerder Staalbankiers. 'Op deze voet kunnen we in ieder geval niet verder', zegt een Ordina woordvoerder desgevraagd.

Het IT-bedrijf, dat vooral financiële instellingen bedient, zegt dat de markt voor ICT-uitbesteding de laatste weken 'gigantisch onder druk' is komen te staan. Banken decimeren hun budgetten en pensioenfondsen schrappen producten. De jaaromzet komt tientallen miljoenen euro's onder de toch al verlaagde verwachting uit, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. Ook het bedrijfsresultaat valt veel lager uit dan gedacht.

De nood is zo hoog dat topman Kasteel momenteel verkoop overweegt van zijn Business Process Outsourcing-onderdeel of een stuk daarvan. BPO moest juist dé groeimotor van Ordina worden.

Ordina gaat hoe dan ook een zware tijd tegemoet. De marktkenners zijn het erover eens dat de zwaarste beproeving voor de Nederlandse IT-sector nog moet komen. Gisteren moest Ordina op de beurs alvast 15% prijsgeven naar aanleiding van zijn winstalarm. De markt waardeert de onderneming daarmee op zo'n €119 mln. Dat is aanzienlijk minder dan het bedrag dat Ordina eerder dit jaar had willen betalen voor de overname van Getronics-onderdeel BAS.

Nieuw winstalarm

  • 5%-6% verwachte operationele marge voor 2008 (voorheen 7%-8%)
  • €690 mln verwachte jaaromzet (voorheen euro €700 mln - €720 mln)
  • €12 mln verwachting jaarverlies van het onderdeel BPO op €40 mln omzet