Booz Allen Hamilton wordt gesplitst

Date: 21-05-2008
Source: Het Financieele Dagblad

Het grootste deel van de wereldwijde strategieconsultant Booz Allen Hamilton wordt gekocht door The Carlyle Group. Voor $ 2,54 mrd vertrekken ongeveer 18,000 adviseurs die werken voor de Amerikaanse overheid naar het private equity-huis. Ze houden de naam Booz Allen Hamilton.

De huidige topman Ralph Shrader blijft aan. De rest van het bedrijf, dat hoofdzakelijk commerciële klanten bedient, gaat zelfstandig verder onder de naam Booz & Company. Daar werken 3300 mensen, van wie de meeste buiten de VS. Booz Allen Hamilton is met een omzet van $ 4,1 mrd en ruim 21,000 werknemers een van de grootste managementadviseurs ter wereld.

Carlyle, dat in zijn fondsen $ 81 mrd beheert, heeft veel belangen in de Amerikaanse defensie- en luchtvaartindustrie. Booz Allen Hamilton werkt in de VS hoofdzakelijk voor de overheid, en dan met name voor defensie en de nieuwe binnenlandseveiligheidsdienst Homeland Security. De firma geeft strategisch advies over de invoering van nieuwe technologie.

Ongeveer 14.000 medewerkers zijn gestationeerd in Washington DC, waar de meeste federale opdrachtgevers zitten. Het onderdeel dat naar Carlyle verhuist maakte vorig jaar een omzet van $ 2,7 mrd.

De gesprekken over een mogelijke overname door Carlyle lekten begin dit jaar al uit. Verschillende Amerikaanse kranten meldden dat de partners van het adviesbureau twee dagen bij elkaar hadden gezeten op het hoofdkantoor in McLean, in de staat Virginia. De werknemers ontvingen een memo, waarin de 'nieuwe strategische richting' werd toegelicht. De commerciële en de overheidsadvisering zouden afzonderlijke bedrijven worden.

Volgens managing partner Marco Kesteloo van de Amsterdamse vestiging liepen de belangen van de twee bedrijfsonderdelen al langer uiteen. Op het kantoor aan de Apollolaan licht hij de motieven achter de verkoop toe.

'Voor onze commerciële klanten', zegt Kesteloo, 'is het belangrijk dat we internationaal aanwezig zijn. Wij willen bijvoorbeeld kunnen investeren in opkomende economiën. Maar voor onze overheidsadviseurs in Amerika hebben die investeringen geen enkele prioriteit. In het managen van die uiteenlopende belangen zou veel tijd gaan zitten.'

Een ander probleem is het vertrouwelijke karakter van de overheidsadvisering in de VS. De rest van de firma kon daar niet van profiteren.

'De kennis die wordt opgebouwd bij de advisering van Defensie of van ruimtevaartorganisatie Nasa', zegt Kesteloo, 'mag niet uit de VS worden geëxporteerd. Andere industrieën, zoals olie- en retailbedrijven, willen juist kunnen beschikken over onze wereldwijde pool van inzichten. Ook daar gingen de belangen van de twee onderdelen uiteenlopen.'

Het aankoopbedrag van $2,54 mrd gaat naar de partners van het adviesbureau. Kesteloo wil niet vertellen hoe dat bedrag vervolgens wordt verdeeld onder de driehonderd partners van de twee afgesplitste divisies.

Booz & Company, het nieuwe internationale bureau, heeft ervoor getekend dat de komende jaren niet wordt gejaagd op klanten van Booz Allen Hamilton. Volgens Kesteloo wordt wel 'samengewerkt waar het zinvol is'. Ook na de afsplitsing van de Amerikaanse overheidsadviseurs blijft de commerciële tak sterk aanwezig in de VS. Ongeveer 60% van de activiteiten vindt buiten Amerika plaats.

Het hoofdkantoor van Booz Allen Hamilton blijft waar het was; in McLean, Virginia. De nieuwe Booz & Company zal werken zonder hoofdkantoor. Alle onderdelen van het wereldwijde management worden verdeeld over verschillende landen.

Carlyle koopt met Booz Allen Hamilton een aantal langlopende contracten, en een bedrijf dat jarenlang meer dan 10% in omzet is gegroeid. Het nieuwe internationale bureau Booz & Company is de laatste jaren gemiddeld met 15% gegroeid, in alle regio's.

 

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:0A000126:SSL routines::unexpected eof while reading in /mnt/web321/a2/10/51619810/htdocs/includes/content.php on line 353