Atos Nederland heeft last van de recessie

Date: 05-05-2009
Source: Computable

In Nederland heeft ICT-dienstverlener Atos Origin minder goed gepresteerd dan in andere landen waar het concern actief is. Dat blijkt uit de cijfers van het eerste kwartaal 2009. De Nederlandse tak verkocht in die periode voor 242 miljoen euro aan diensten. Dat is 8,5 procent minder dan een jaar geleden. De hele Atos Origin-groep boekte in dezelfde periode slechts 0,6 procent minder omzet en de omzet komt uit op bijna 1,3 miljard euro.

Het zijn vooral de divisies Consulting en Systems Integration die in Nederland hun verkopen zagen afnemen. Gezamenlijk boekten zij 21 miljoen euro minder omzet. De directie wijt dit aan de afnemende vraag en aan de tarieven die onder druk staan. De internationale concernleiding beraadt zich op maatregelen om indirecte en personeelskosten te besparen. De derde en grootste divisie van Atos Origin, Managed Operations, wist zijn omzet in Nederland vast te houden.

Buitenbeentje

De Nederlandse tak is al langere tijd een buitenbeentje van de Franse ICT-dienstverlener. Zo kende Atos Origin Nederland over 2008 als enige landenorganisatie een daling van de omzet ten opzichte van 2007. Het jaar werd er afgesloten met een omzet van 1,06 miljard euro, een daling van 1,6 procent. In de overige regio's binnen het concern groeide de omzet. Bovendien leverden de Nederlandse activiteiten het concern in 2008 ruim dertig procent minder winst op dan een jaar eerder.

De Atos Origin-groep heeft vestigingen in heel Europa. De landorganisaties zijn zeer heterogeen en hun bedrijfsresultaten daardoor zeer verschillend. Vooral in het Verenigd Koninkrijk groeit de omzet sterk, in het afgelopen kwartaal met acht procent. Frankrijk, voor oorsprong de grootste markt voor de ICT-dienstverlener, groeide bijna 2%. Nederland scoort met een omzetdaling van 8,5% het slechtst.

Bij de kwartaalcijfers is rekening gehouden met de verkoop van de divisie Technical Automation aan branchegenoot Task24. Die werd half december 2008 aangekondigd.